Lydkunst, installation
6. – 12.11.2017 kl. 20:45
Åbning mandag, den 6.11.2017 kl. 16:30, kunstnerne er til stede
Sct. Marie Kirke, Sønderborg

Marie Højlund & Morten Riis (DK)

199 faldne sønderborgere fra 1. Verdenskrig mindes i uge 45

Den 6. november kl.16.30 er alle velkomne til at deltage i åbningen af lyd- og lysinstallationen ”199 stemmer”, som kommer til at køre i ugen 6.-12. november. Installationen er lavet af de to lydkunstnere Marie Koldkjær Højlund og Morten Riis fra Aarhus, der har lavet en lignende installation i Mindeparken i Aarhus. De to kunstnere vil være til stede ved åbningen, og Menighedsrådet er vært ved en lille forfriskning.

Selve installationen kommer til at bestå af 10 specialbyggede højttalere i det lave buskads omkring monumentet, hvor navnene på de 199 faldne bliver læst op. Stemmerne bliver bearbejdet til en uendeligheds-komposition af komponisterne, og udsendt gennem højttalerne i dæmpet lydstyrke, så man skal helt hen til monumentet for at skelne det. Monumentet bliver nænsomt oplyst med lyskilder, der også bliver skjult i den lave vegetation.

Inde i kirken vil der være et minderum i højre side af kirken op mod koret, også med en lydinstallation, hvor man kan gå ind og mindes familiemedlemmer, der faldt i 1. verdenskrig. Minderummet er åbent i kirkens åbningstider, undtagen når der er kirkelige handlinger.

Lydværket, 199 Stemmer, er komponeret specielt til mindemonumentet på Sct. Marie Kirkes torv i Sønderborg. Lydmaterialet er baseret på nulevende borgeres oplæsning af de navne, der er indgraveret i stenmonumentet, nemlig navnene på de Sønderborgere, der faldt i Den Store Krig (Første Verdenskrig). Gennem lydværket skabes en ny, sanselig forbindelse mellem Sønderborgs nulevende befolkning og den historie vi alle er en del af.

Sponsorer og samarbejdspartnere:
Kunstværket er sponsoreret af Sønderborg Kommune og Uwe Wolff-fonden i et samarbejde mellem DEFINE-festival og Sct. Marie Kirkes menighedsråd.

Læs mere om kunstnernes projekter:
www.overheard.dk